Generelle tips når du maler inne

male innendørs

Her har vi samlet noen tips til deg som vil male inne. Før vi går i gang, kan vi understreke ,at det er viktig med god ventilasjon, uansett hvor du maler. Er det ikke gode nok vilkår for jevn utluftning kan du bruke maske, som sørger for du ikke puster inn farlige kjemikalier. Noen ganger kan det lønne seg å bruke en malerekspert.

Utstyr

Det du trenger:

  • Rengjøringsartikler: svamp, rengjøringsmiddel, bøtte, mopp og filler.
  • Sandpapir og evt pussemaskin.
  • Sparkel, fugemasse og verktøy til dette.
  • Maleutstyr: pensler, rulle, forlenger, maskeringsteip, malingsbrett og eventuelt terpentin/såpevann.
  • Beskyttelsesutstyr: engangshansker, maske, heldekkende drakt, beskyttelsesbriller.
  • Maling: egnet maling til overflaten, grunning og evt. terpentin til å fortynne malingen. 

Forarbeid

Det viktigste forarbeidet er å sparkle hull og ujevne overflater, før du går i gang med å slipe og grunne. Du kan også rengjøre overflatene for at skitt ikke kapsles inn. Sprekker mellom lister og vegg kan du også tette igjen med akrylmaling, for best resultat. Må du skifte lister er det greit å bare få det unnagjort med en gang. Les mer her for hvordan du maler fliser.

Male gulv

Skal du male gulvet vasker du grundig først. her kan du benytte deg av rensemiddel, som er spesielt laget for gulvrens, og dette kan du gjøre før og etter du har slipt. Du kan benytte deg av en slipemaskin for gulv, som holder overflaten jevn. Det kan være vanskelig å slipe med en håndholdt maskin og fremdeles beholde en jevn overflate. Mal over gulvet to ganger med egnet maling og begynne ute i kantene før du jobber deg fra den ene siden mot den andre. Som med alt annet: mal på våte overflater!

Male vegger

Bruk maskeringstape først, for å unngå kjedelige overganger. Du kan vente med listene, og heller male disse til slutt, og det er viktig du maler på våt overflate. Hvis du ikke maler på våt overflate, kan det komme synlige overganger, som ikke er fint å se på, og da må du male alt på nytt igjen. Mal med minst to strøk og bruk rulle med forlengerskaft for å male effektivt. tynn ut malingen også om nødvendig.

Male tak

Dekk til gulv og vegger med plastikk, så du unngår søl. Her er det nesten umulig å få et jevnt, bra resultat uten rulle. Du kan med fordel ettergå med en mellomstor pensel, for å male over eventuelle ujevne flater.

Bruker du rulle får du det mest effektive resultatet og du slipper å belaste ryggen for mye. Er det panel kan du male hele lengden på treet for å få finest overgang. 

Rengjøring av utstyr

Rengjør utstyret rett etter du er ferdig med å male. Du kan i mange tilfeller benytte såpevann, og skylle helt til all malingen er vekke. På den måten fjerner du alle malingsrester før det størkner.

Hvis du skal ha en pause fra malinga, og fortsette senere, er det bare nødvendig å legge ruller og pensel i en pose, for så å lukke igjen helt tett. Dette vil sørge for at malingen ikke tørker inn og du må skifte til nye.

Hvordan male inne.
Male med rulle.