Male fliser

Male - fliser

Noen ganger kan det spare deg for tid og penger å male flisene, i stedet for å skifte dem ut, og resultatet kan fort bli at flisene ser ut som nye. Hvis du gjør en ordentlig jobb kan keramiske fliser se bra ut i nesten alle rom, på nær badet – hvor det ikke er anbefalt å male flisene. Alle andre rom der det er fliser vil ikke gi noen problemer. Uansett om du skal male flisene på kjøkkenet, rundt peisen eller vaskerommet, er det samme metode du benytter. Hvor mye maling trenger du?

I stedet for å bruke tiden på å kjøpe bitcoin eller dra deg på sofaen, kan du utføre jobben selv for å spare penger. Det er enklere enn du kanskje tror, og så lenge du gjør jobben grundig kan malingen vare i mange år.

Vask grundig først

Grundig forarbeid er viktig. Her er det viktig å få vekk all skitten, som ligger som avsetninger i fuger og på selve flisene. Fliser legges gjerne der det er behov for beskyttelse mot ekstra mye slitasje.

På vaskerommet kan det ligge rester av såpe, mens på kjøkkenet kan det ligge rester av fett og annet smuss. Bruk en solid svamp og vaskemiddelet egnet tip oppgaven. Ikke hold igjen på skrubbinga, fordi alt skal vekk! Skyll etter med vann og la flisene tørke før du går videre til neste steg.

Ekstra tips: Bruk avfettingsmiddel på kjøkkenflisene så du er sikker på de er helt rene. Spesielt der komfyren står.

Videosnutt som viser hvordan du kan rengjøre fliser (testet metode som fungerer).

Sørg for at malingen har godt nok feste

Fliser kan holde seg lenge og se bra ut år etter år, men etter hvert kan tegn på slitasje bli synlig – og da ser du ofte dette med en gang. Se over flisene og fyll inn eventuelle sprekker med fugemasse. Bruk en hobbykniv til å skrape vekk det overflødige, fordi etter dette steget skal du sette i gang med selve malingen. La fugemassen tørke godt etter du har fjernet overflødig masse.

ANBEFALTE PRODUKTER

  • Mulighet for å skifte blad enkelt.

  • Lav pris.

  • Perfekt til å skrape fliser.

  • Fås i flere farger.

  • Blandes med vann.

  • Kan brukes til det meste.

De fleste fliser har glasur. Malingen fester ikke godt fordi overflaten er for glatt, så det er viktig å få fjernet det øverste laget. Bruk sandpapir (P-100) og bruke håndkraft eller maskin til å pusse overflaten på flisene før du maler. Bruk en fuktig klut til å fjerne rester.

Ekstra tips: Puss lett for å unngå å ødelegge overflaten mer enn nødvendig. 

Begynn med grunning – alltid

Uansett hvordan du skal male er det nødvendig med grunning (kalles også primer). Dette får du kjøpt overalt typisk i 1 liter eller 2.5 liter, avhengig av mengde du trenger. Grunning skjuler fargenyanser og vil hjelpe malingen med å få enda bedre feste. Bruk en rulle og fordel grunningen jevnt. Noen ganger kan det være nødvendig med to lag, noe du vil se etter det første laget er påført. Dette gjelder spesielt mørkere fliser. 

Ekstra tips: Hvis du håndmaler flisene en om gangen, er det lurt å bruke pensel i stedet for rulle, fordi da har du mer kontroll.

Skal du håndmale fliser er denne videoen en god inspirasjon!

Epoxymaling – best på fliser

Den beste malingen du bruker til fliser er epoxymaling, Det er fordi denne typen maling tåler mye mer enn oljebasert maling, og er egnet til formålet. Epoxymaling kan du vaske igjen og igjen, uten at du ser noen forskjell.

Bruk rulle til å fordele malingen, og gjerne også maske om nødvendig (dette kan du spørre om det du kjøper malingen). Malingen skal tørke i 1-2 dager, og det kan være nødvendig å legge på et ekstra lag med polyuretan, om du vil ha ekstra god beskyttelse.

Ekstra tips: Sørg for at du ventilerer godt når du maler med epoksy. Dette er høypotent maling og du vil ha bruk for både maske og annet beskyttelsesutstyr.

Hvordan male kermaiske fliser.
Hvordan male gulvfliser.