Male selv eller maler?

maler - male selv

Det kan virke som en enkel oppgave å male, enten det er møbler, fliser eller husveggen som trenger et strøk. Så lenge du bruker riktig maling, og har tiden, er det mange (om ikke alle) oppgaver du kan gjøre selv. Det er ingen regler rundt dette, men om det er anbefalt kommer an på evnene dine. 

Jobbene du trygt kan gjøre selv

Det er selvfølgelig mange oppgaver du kan gjøre selv, også hvis du leier inn en maler til å gjøre jobben. Avveiningen ligger på om du har tid, ork og kunnskapene som skal til, for å få et bra resultat. Det er også noen oppgaver som ikke krever like bra resultat. Om du skal male skuret i bakhagen eller inne i garasjen, er nok ikke målet på hva som er et bra resultat like høyt, som hvis du skal male stua eller husveggen. Interiøret skal også beskyttes så du ikke søler maling på møbler, en dørmatte, kjøleskap, seng og alt annet som vanligvis står ubeskyttet.

Småjobber

Småjobber, som å male små overflater kan du fint gjøre selv, og det kan også lønne seg. Hvis du skal leie inn en maler til selv de siste jobbene, kan det fort bli dyrt. 

Male møbler

Male møbler kan du også gjøre selv, uten at det er nødvendig å hente inn en maler. Det er også blitt trendy å male opp gamle møbler så de får en ny drakt. Det kan spare deg for mange penger (fordi du spiller å kjøpe nye) og det kan lage et personlig preg på interiøret ditt.

Noen tips til å male selv

Hvis du vil male større overflater selv har vi laget en liten guide over tips du kan følge. Hvis du skal male større overflater, kan det være både krevende i tid og arbeid, men det skal vi komme tilbake til.

Det første du må gjøre, er å sørge for at underlaget er som det skal. det vil si du må sparkle og fuger, der det er nødvendig, og det er viktig du får en jevn, glatt overflate hvor malingen også har mulighet til å få feste. Når du sliper overflatene legger du grunnlaget for det ferdige resultatet.

Hold heller ikke igjen på utstyret, fordi dette kan ha mye å si for det endelige resultatet. Dette er ihvertfall viktig, om du skal male et helt rom, eller flere av slagsen, og du vil ikke angre på å bruke noen ekstra kroner på ordentlig utstyr.

Når du maler, er det viktig du ikke maler på tørre overflater. Dette kan lage synlige overganger, noe som ikke ser pent ut. Når du maler skal det alltid være vått, så det er viktig du gjør ferdig hele veggen på samme tid eksempelvis, når du maler.

Når det kan være lurt med maler

Har du større overflater du må få malt, er det nok lurt å hyre inn profesjonell hjelp. Skal du male et hus på 300 kvadratmeter, er jobben enorm, fordi du skal male lister, vinduer og alt, forarbeidet og ikke minst utgifter til utstyr og materialer. I sum av tid og krefter, er det noen ganger mer fornuftig å leie inn en maler.

Skal du male utsiden av huset, er det også fornuftig å hente inn tilbud på maler, for å se hva det i realiteten vil koste deg versus å gjøre jobben selv. Bruker du et profesjonelt malerfirma vil du også ha garantier å henge på, om det skulle oppstå seinskader osv.

Hvordan male inne.
Fordelene med maler.