Tynne ut lateksmaling

tynne ut maling

Har du satt i gang med hobbyprosjektet og skal male hjemme, er det greit å vite hvordan du skal tynne ut malingen. Det er flere ulike malingstyper på markedet, og hvilken type det er, er vigtig for hvordan du skal tynne malingen ut.  

Latexmaling, er en malingstypen som kan blandes med vann. Oljebasert maling kan være en anelse mer utfordrende, fordi dette krever spesielle kjemikalier, som terpentin, og du bær aldri blande oljemaling med vann. Da vil du få luftbobler i malingen og det er alt i alt noe forferdelig søl – så igjen: ikke vann i oljemaling!  

Når du er ferdig med å blande maling kan det være lurt å finne fram noe yogautstyr, til å myke opp kroppen med, men akkurat det punktet venter vi med til slutt. 

Finn riktig forholdstall 

Når du tynner ut malingen, er det viktig å finne det riktige forholdstallet mellom maling og hva du skal male. Bliver malingen for tynn så vil den ikke holde særlig lenge og den kan miste egenskaper du ellers hadde tenkt den den skulle ha, som eksempelvis å tåle vær og vind, eller om det er en særlig maling til kjøkkenet så vil du den skal tåle litt. Er det en mørk bakgrunn kan dette også komme frem om malingen er for tynn.  

Er malingen for tykk, kan det bli en kostbar affære og den kan også være vanskelig å jobbe med. Hvor tynn/tykk malingen er, vil også påvirke teksturen på det ferdige prosjektet, 

Lateksmaling – hvordan tynne den ut og jobbe med den 

Hell ut malingen i en stor beholder, som du kan jobbe i, uten at det bliver for mye søl. Noen ganger kan det ligge gammel, uttørket maling, som du har god mulighet til å fjerne på dette punktet. Greit å ha en beholder som gjør du slipper å blande flere ganger, eller i hvert fall redusere antall ganger, fordi det kan bli noen små fargenyanser, om du ikke blander samme forholdstall hver gang. 

Tilsett vann. Her er det anbefalt 2dl for hver 5l maling. Ikke bland i alt på en gang, men ta det heller gradvis. Tilsett vannet mens du rører- På den måten slipper du å få lommer med vann eller luft i malingen, som kan hende en sjelden gang. Har du noe gammel maling liggende, er det mulig å få liv i den igjen ned litt vann. Er det samme fargekode kan du legge dette til den nye malingen – ikke nødvendigvis anbefalt, men absoluttmulig. 

Rør, rør og rør

Rør malingen ved å røre den rundt med en pinne eller lignende- Rør grundig og kontinuerlig, mens du følger med på hvordan teksturen endrer seg. Fjern gradvis rørepinnen og se hvordan konsistensen endre seg, og fortsett inntil malingen bliver kremete i tekstur. 

Sjekk malingens viskositet ved å helle litt maling gjennom en trakt. Du kan bruke en skje eller annet, til formålet, og her er hensikten å se hvordan malingen beveger seg. Dette er spesielt viktig, om du har til hensikt å bruke en malingspistol.  

Malingen bør renne gjennom trakten uten problemer, og den skal i hvert fall ikke klumpe seg sammen ved trakttuten. Hvis den klumper seg sammen må du tilsette mer vann. Ikke ta for hardt i, fordi du vil ikke at malingen skal bli for tynn heller.