Male soverommet

male soverom

Når du skal male soverommet er fargevalg utrolig viktig. Det koster selvfølgelig penger å male, men da kan det være en mulighet å låne til oppusning av bolig. Fargevalget har alt å si for søvnkvaliteten, og siden du skal sove i det (så og si), det viktig du velger riktig fra start. Et soverom er din personlige lille oase, hvor du slapper av sover og har intime relasjoner. Uansett om det er hovedsoverommet, gjesterommet, tenåringen eller for småbarna, vil fargevalget gjenspeile atmosfæren du vil ha i rommet. Skal du male selv kan du lese våre generelle tips til å male inne.

For de aller fleste fungerer rolige, dempede farger best i et soverom. Men, noen vil nok foretrekke dype, lyse eller mettede farger, som kan hjelpe med å føle deg mer våken, på vakt eller romantisk – avhengig av type og person. Du kan velge hvilken atmosfære du vil ha ved hjelp av tre overordnede fargegrupper:

Nøytrale farger

Nøytrale  farger det klassiske og foretrukne fargevalget. Disse fargene inkluderer:

  • Elfenben.
  • Sort.
  • Grå.
  • Hvit.

Nøytrale farger fungerer også bra som bakteppe, fordi de passer naturlig med andre farger. Hvis du benytter deg av lyse farger i sengetøy, gardiner, tepper og bilder, er nøytrale farger alltid passende. Et nøytralt fargevalg vil også gjøre det lettere å bruke mer friske farger og mønstre, som kan lage kontraster du legger merke til. Hvis du foretrekker at alt i rommet er i nøytrale farger, kan du gjøre det lille ekstra ved å ha ulike farger på dynetrekk og sengetrekket, for eksempel, noe som vil gjøre overgangene myke. 

Nyanser

Alt ligger i tonevalget. De underliggende nyansene gjør hele jobben for deg. Hvit er sjeldent helt hvit, og er forbundet med andre farger, for å lage nyanser av blå, rosa, gul eller brun, for eksempel. Nyansene bør passe med møblene og de andre fargene du skal ha i rommet. Fordi, her kan det fort bli en kræsj, så det nesten kan føles kunstig og ikke varmt og velkomment. Du kan få hjelp av eksperter til å velge riktige farger. og du kan også låne penger til å kjøpe maling, så du ikke behøver å tenke på budsjettet rundt hver sving. 

Pastellfarger

Pastellfarger er myke, avslappende og kan resultere i ufattelig fine omgivelser. De beste pastellfargene inkluderer:

  • Myke blåfarger.
  • lavender.
  • Grønne farger.
  • Gule farger.
  • Rosa farger.

Et soverom med pastellfarger på veggene kan se elegant ut. Finn de mer sofositikerte frgeblandeingene ved å mikse dette med klassisk og “gammelt”, som steinvaskede puter eller tepper. Du kan også med fordel blande inn lysegrått, for å få den god kontakt. Anker og andre maritime uttrykk passer også godt inn her. Eller du kan ha mørke farger på møblene.

Spreke farger

Hvis du er en person det er litt fart og glede i, er det kanskje gøy å prøve noe helt annet. Prøv med friske farger og livlige kombinasjoner, som mørkegrønn og rødt eller turkis. 

Hvis det er små rom du skal male, er det noen tommelfingerregler hvis du vil benytte deg av mørke farger. Med mørke farger kan du nemlig fort få en klaustrofobisk følelse, og du trenger ikke male hver vegg i samme farge. Bruk gjerne en mørk rafe på den ene veggen og la de andre veggene være lyse. Du kan også bruke farger til å få rom til å virke større, ved å male den lengste veggen i en annen farge. Det kan også være mer økonomisk å planlegge hvor mye maling du trenger.

Lyse farger får rommet til å virke større, og motsatt vil mørke farger få rommet til å virke mindre, Hvis det er et rom som får mye naturlig lys, kan dette også hjelpe til med å få rommet til å virke større enn det er – alt ligger i illusjonen.

Tips til å male vegger
Effektiv maling av soverommet