Velge riktig maling

Velge riktig maling

Riktig maling er veldig viktig for et langvarig resultat, økonomien i det, og bruksområde. Vi har listet opp noen viktige punkter her, som hjelper deg på vei.

Forskjell på malingstyper

Først er det viktig å vite forskjellen på maling. Noen typer er ikke egnet til innendørs, og også her er det forskjeller på baderom, møbler, soverom osv. Er det eksempelvis overflater som skal ha spesielle egenskaper ved våte rom eller skal være sterkere av andre årsaker, så må du ha riktig maling for dette. Vi har matt maling, blank maling, helsevennlig maling, maling med metallisk skimmer, soppdrepende maling, slitesterk, beis, vaskbar og robust maling – ja, mange typer som du sikkert skjønner. Neste blir å finne ut av hvor mye maling du trenger, for å male hele overflaten.

Innendørs maling

Innendørs maling kan vi dele opp i soverom, oppholdsrom, kjøkken og våtrom.  I oppholdsrom, som stue, er det viktig med både et estetisk uttrykk sammen med robust maling som tåler tidens tann. Her er det ofte brukt matt maling, som gir er uten gjenskinn og fargen er tonet. Denne typen maling kan du med fordel også bruke i taket, mens paneler kan bruke en blankere maling med fordel.

Soveromsmaling trenger en allergifri malingstyper, som ikke fremkaller negative helseeffekter.  Også her, er matte malingstyper å foretrekke, som heller ikke skal ha skadelige avdampingsgasser.  Er det barnas soverom som skal under penselen, er det kanskje greit å bruke en slitesterk type. Husk også på at fargevalget er viktig her, fordi det skal helst være en avdempet atmosfære som gjør det lettere å falle i søvn.

På kjøkkenet er det behov for maling som tåler å bli vasket og fettfjerner generelt. Derfor er det viktig med malingstyper til kjøkken som er robust og tåler en trøkk. Her menes, at malingen skal kunne tåle du tar fra skurefilla og vasker ned vegger og tak. Samme gjelder også entreen, som gjerne er utsatt for høy slitasje generelt, da dette er en del av hjemmet, som er knutepunktet for all aktivitet.

Bad og våtrom er en vitenskap i seg selv. Her kan du få dedikerte systemer som tar høyde for alt fra sopp til vannskade. Dette inkluderer sparkel, grunning, tapet og maling, som til sammen gjør det aktuelle rommet helt vanntett og du unngår senskader på overflatene under fliser, lister osv., der alt fra underlag til sparkel og selve malingen henger sammen.

Utendørs maling

Utendørs maling er ikke like delikat som innendørs maling, som naturlig nok har sin sammenheng med bruksområde. Så hva er viktig med utendørs maling? Jo, det er spesielt hvilken fargetone du bruker, som kan gjøre at huset virker større om du bruker lysere farger, og store hus kan virke enda større med mørkere fargevalg.

En tykkere maling holder i flere år, men det er grunnarbeidet som avgjør alt. Gjør du et godt forarbeid kan husmaling holde i tiår. En tommelfingerregel sier at en dyrere maling vil holde lengre, og i siste ende være billigere over tid. Det er ikke sikkert du vil bruke maling heller, noen ganger kan det være fornuftig med beis eller dekkbeis. Her kan vi si, at dekkbeis og maling dekker over hele overflaten. Beis i seg selv er gjennomsiktig, noe som trekker fram konturene i treverket under.

  • Maling holder gjerne i mange, mange år.
  • Dekkbeis (og malingen) bør være vannbasert for langvarig effekt.
  • Oljebasert maling eller dekkbeis bør brukes på værutsatte områder.
  • Beskytter mot vær og vind.
Noen tips til utendørs maling