Interiør og maling går hånd i hånd

interiør, lys og maling

Hvilken maling, og farge på malingen, har mye å si for uttrykket i ethvert rom. Fargevalget kan ikke desto mindre være en utfordring, av flere årsaker, men farger er et kraftfullt verktøy til å endre en flate til noe helt spesielt. 

Det følgende du kan lese er ment som inspirasjon, og er ikke noe du nødvendigvis behøver å følge for å få det beste fargevalget. Hva som er fint, vakkert og passende fargevalg, er høyst subjektivt og når det kommer til ditt eget hjem, er det nok best å følge magefølelsen og din egen smak.

Velg maling til sist

Maling er relativt billig og kan avpasses til alle andre farger. Derfor, er det smart å vente med å velge fargen på malingen, og kvaliteten, inntil du har fått inn alle andre alle elementer, som møbler, tekstiler, fliser og annet interiør, hvor du ikke har like stor fleksibilitet. En tommelfingerregel, er å velge en mørk farge og en lys farge, som er avdempet. Den mest dominante fargen du velger vil være individuelt, men med flere kontraster kan du motvirke et kaotisk uttrykk.

Fargene har veldig mye å si for hvilket humør vi kommer i. Det er ikke tilfeldige valg av farger, når du går inn på en hvilken som helst butikk, kunstmuseum bar eller casino – få beste bonus uten innskudd. Det kan ha alt å si for uttrykket du vil gi og hvilken stemning du vil at rommet skal ha. Og for å komme dit, er det fornuftig å planlegge fargene på forhånd.

Planlegg fargene

En kjent metode, som de fleste interiørarkitekter benytter seg av, er å lage en plantegning over hjemmet. Med en slik oversikt, kan du enkelt lage en liste over hvilke farger hvert enkelt rom skal ha, og her kan du med fordel inkludere vegger, tak og møbler. Med en slik liste kan du ha et kritisk blikk på hvordan rommene ser ut og overgangene. En plantegning gjør det også enklere for deg å beregne maling, noe som kan spare deg for penger.

Husk naturlig lys!

Naturlig lys (eller hvilken som helst lyskilde) har mye å si for gjengivelse av farger, men også hvordan dette påvirker den helhetlige opplevelsen. Dette kan være vanskelig å finne ut av på papiret, fordi her har det noe å si når på dagen sola står hvor den står osv., men du kan eksperimentere deg fram – bruk gjerne litt ekstra tid på dette punktet, så du slipper å angre deg senere. Her tenker vi en kombinasjon av naturlig lys og lamper, taklys m.m.

Vi kan helt generelt si, naturlig lys anses som perfekt, fordi intensiteten er nesten helt lik over hele det synlige fargespekteret, noe som kan gi positivt og negativt utslag. Eksempelvis , vil et rom med lite naturlig lys males i varme farger, for å gjøre skygger mindre tydelige, og vil reagere bedre på påvirkningen av kunstig lys.