Hvor mye maling trenger du?

Beregne riktig mengde maling

Det kan alltid være en utfordring å velge riktig mengde maling. Har du for lite, må du sørge for å få akkurat riktig fargekombinasjon igjen, og motsatt har du for mye maling svir det for lommeboka om du må kaste den.

Hva skal måles opp?

Størrelse angis i kvadratmeter, og dette finner du via den enkle formelen lengde ganger bredde. Du kan begynne med å måle opp den overflaten du skal male. Her er det viktig å få med alt. Ikke glem enkelte overflater som kan være skjult, eller av andre årsaker ikke er så lett å se. Her kan det være lurt å ta i bruk elektroniske hjelpemidler, som en lasermåler, for å få mest mulig nøyaktig oppmåling. Merk, at en lasermåler kun er nøyaktig om den brukes riktig.

I oppmålingen skal du ikke ta med overflater som vinduer, dører og eventuelt lister, avhengig av om du skal male disse i samme farge selvfølgelig. Skal du male vinduskarmer i samme slengen, er det viktig du tar med indre bredde også her, og trekke fra overflaten som har glass.

Hvordan beregner du riktig mengde maling?

Når du har funnet riktig areal (lengde ganger bredde på alt) skal du gange dette igjen med antall strøk du vil ha. Mest sannsynlig vil du ha minst to strøk, men dette avhenger selvfølgelig av kvalitet, type maling og stil. Nå har du total kvadratmeter flate som skal males.

Neste steg blir å se på malingsspannet, fordi det er store forskjeller på malingen, og noen dekker over mer overflate enn andre per liter. Hvor mye dette er på gjeldende maling vil typisk være angitt som kvm/liter eller m2/l, og pleier å være anført. Er ikke sette synlig på malingsspannet kan du enten sjekke nettsiden til produsenten eller eventuelt ringe forhandler. Nå har du antall liter maling du trenger.