Når våren endelig nærmer seg, er det fort gjort å gå i slurvefella for å få båten på vannet så fort som mulig. Dette bør du imidlertid unngå for enhver pris, da det kan få svært uheldige konsekvenser.
Her er de vanligste tabbene folk gjør når det kommer til å gjøre klar båten for sesongen:
Ikke mal båten for tidlig
Av ren og skjær iver etter å få båten på vannet, er det mange som påfører båtmaling litt i det tidligste laget. Som en tommelfingerregel bør du ikke male i temperaturer under fem grader celcius. Det som da skjer, er at tørketiden blir betraktelig lenger enn når det er litt mildere i luften. Husk også at det er temperaturen på overflaten som skal males som gjelder, og ikke lufttemperaturen. Står båten i skyggen, kan den være betydelig kaldere. Det å være for tidlig ute med båtmalingen kan også ødelegge herdeprosessen til epoxygrunninger.
Ikke mal båten i direkte sollys
Selv om det selvfølgelig kan være fristende å stå i sola når du maler båten, slik at du får to fluer i ett smekk, er dette noe du bør unngå. Grunnen til det er at varmen fra direkte sollys kan tørke det ytterste laget mens du maler, slik at du kan risikere å dra av malingen med malerullen mens du maler. Og tro oss, det vil du ikke. Det aller beste er å ha skygge på overflatene du skal male. På den måten er det også enklere å se hvor langt du har kommet.
Mal heller ikke i regn
Du bør heller ikke male båten når det regner. Gjør det derfor til en vane å sjekke værmeldingen før du går i gang med jobben. Regn på våt maling er ikke en heldig kombinasjon.
Vær nøye med å røre i båtmalingen
Du bør røre i båtmalingen jevnlig mens du maler båten. Grunnen til det er at de aktive virkestoffene i bunnstoff synker til bunnen da de har en høyere egenvekt. Det er derfor viktig å røre godt og ofte i båtmalingen både før du starter og underveis mens du maler.
Vær obs på batchnummeret på båtmalingen
Det kan være små nyanseforskjeller i bunnstoffene fra batch til batch. Det er derfor viktig å sjekke batchnummeret på boksene hvis du har kjøpt flere bokser. Det kan være lurt å blande båtmaling fra to forskjellige batcher godt sammen før du begynner å male båten, slik at du får en helt ensartet farge på hele skroget.
Ikke mal det andre strøket for tidlig
Her er det mange som feiler, og påfører det andre strøket med båtmaling før det første strøket har herdet ferdig. Les deg derfor godt opp på produktets tekniske data før du setter i gang. Gjør du feil her, kan du risikere at båtmalingen krakelerer etter at den har tørket, eller at bunnstoffet får dårlig feste og dermed kan flasse av.
Bruk riktig rengjøringsmiddel
Det er viktig at du bruker rengjøringsprodukter som er ment for båter når du rengjør båten, og ikke noe du finner i skapet under vasken på kjøkkenet. Rengjøringsprodukter som er ment for båter inneholder ingredienser for effektiv fjerning av salt og annen maritim forurensning. Prøv for eksempel Boatwash fra Jotun i kombinasjon med Waterline Cleaner for best mulig resultat.
Poleringsmaskiner kan brukes til mer enn bare voksing
Du kan også bruke en poleringsmaskin til å rense båtens overflate på en effektiv måte, i tillegg til voksing. Bruk en poleringsmaskin med en egnet pad, rubbing eller polish til å fjerne oksidering. Dette kan gjenopprette glansen i overflaten.
Husk å påføre voks med en mikrofiberklut i et tynt lag. La den tørke etter anbefalingen på boksen og bruk også en mikrofiberklut til å tørke av overskytende voks. Noe av det beste med å gjøre klar båten for sesongen, er når du endelig er ferdig og kan deise ned i sofaen hjemme og la deg underholde av for eksempel nettcasino, eller en serie på en av strømmetjenestene du abonnerer på.