Hvor ofte bør du egentlig male huset?

Hvor ofte bør du egentlig male huset?

Hvor ofte du bør male huset, kommer an på hva slags maling du har brukt og ikke minst hvor flink du er til å vedlikeholde ytterveggene mellom hver gang du maler. Hvis du for eksempel vasker husveggene hvert år eller annethvert år, kan du utsette malingen i flere år.

Men det å vedlikeholde ytterveggene på huset hvert år kan være en tung jobb. Det er dessuten tidkrevende, men i mange tilfeller nødvendig. Det norske klimaet, med snø og kulde om vinteren og stadig varmere sommere, kan nemlig slite hardt på husmalingen. 

Selv om vi på mange måter kan være glad for at vi har de fire årstidene her hjemme, kan både regn, snø, vind og sol virke nedbrytende på malingen, i tillegg til pollen, grønske og sopp. En grundig husvask vil derfor være smart. Hvis du lar være, kan soppen sette seg i veggene og forårsake råte.

Ekspertene er ganske enige

Avhengig av hva slags maling du har brukt på huset og hvor utsatt huset ditt er for vær og vind, er de fleste eksperter enige om at man bør male solveggen minst hvert sjette år hvis du bruker god gammeldags oljemaling.

Har du ikke kapasitet til å vaske huset hvert år, bør du i alle fall gjøre det hvert tredje år. Dette avhenger selvfølgelig også av hvor i landet du bor og hvor utsatt huset ditt er plassert i terrenget.

Flasser malingen av noen steder, bør du skrape den vekk og grunne før du påfører ny maling. Grunningen beskytter treverket bedre, samtidig som den gjør at malingen fester bedre.

Malingen blir stadig bedre

Noen malingstyper holder lenger enn andre, som for eksempel Drygolin Pluss, som er en vannløselig maling som tåler UV-stråler langt bedre enn den tradisjonelle oljemalingen. Den inneholder dessuten moderne vannavvisende teknologi som gjør veggene mer værbestandige. Maler du huset ditt med maling av denne typen, kan du ifølge eksperter utsette malejobben i ytterligere et par år. Men vaskingen slipper du dessverre ikke unna. Slurver du med den jobben, må du male huset før du egentlig hadde trengt det.

Du bør i det minste ta en grundig sjekk hvert år. Kanskje finner du et bord som bør byttes ut også?

Slik vedlikeholder du huset ditt

Det aller beste er å ta jobben med å vaske huset hvert år, men som nevnt kan det holde med annethvert år eller til nød hvert tredje år. Når du skal vaske huset utvendig, trenger du husvask, skurebørste og en hageslange. Ikke fall for fristelsen til å bruke høytrykksspyler, da vannet kan trenge dypt inn mellom bordene i kledningen og gjøre vondt til verre.

Vær ekstra nøye med å sjekke kantene på bordene og lister for eventuelle skader. Sjekk også at ikke planter vokser helt inntil husveggen. Når du først er i gang, bør du også rense takrenner for løv og rusk.

Slik maler du huset

Det enkleste er selvfølgelig å sette bort jobben til profesjonelle malere, men avhengig av husets størrelse kan det bli en kostbar affære. Du kan fint gjøre det selv, men da må regne med å investere en del tid.

Før du går i gang med selve malingen, er det viktig at du skaraper av løse malingsflak med en stålbørste. Deretter vasker du husveggene med kraftvask. Velg en god kraftvask med soppfjerner, så unngår du skjolder på glass og metall. Det er også viktig at du vasker nedenfra og opp, og skyller ovenfra og ned.

Der hvor du kan se bart treverk, for eksempel der hvor du har skrapt av flasset maling, bør du påføre grunning, som beskytter treverket og samtidig gjør at malingen sitter bedre.

Når du påfører selve malingen, bør du bruke en rulle på skaft. det gjør jobben mye enklere og det går dessuten raskere. I tillegg får du en jevn og fin overflate. Som med nesten alt annet her i verden, lønner det seg å velge maling og maleverktøy av høy kvalitet. Et annet godt tips er å ikke male i direkte sollys. Sørg også for sikre arbeidsforhold hvis du skal opp i høyden. et stillas er alltid bedre enn en stige. 

Deilig når jobben er gjort

Tenk deg hvor deilig det blir når du endelig kan pakke vekk malingsutstyret og sette deg ned å slappe av med god samvittighet, enten du foretrekker lineær TV eller Netflix. Visste du forresten at du kan se amerikansk Netflix helt lovlig i Norge? Da trenger du en VPN-tjeneste. Det finnes flere kostnadsfrie VPN-produkter på markedet.