Vincent van Gogh – den lille store kunstneren

Vincent van Gogh

Den myteomspunnede nederlandske kunstmaleren Vincent van Gogh regnes den dag i dag som en av de mest betydningsfulle malerne på slutten av 1800-tallet. Likevel solgte han bare ett bilde mens han levde, og det til broren Theo.

Vincent van Gogh var eldst i en søskenflokk på seks. Han ble født 30. mars i 1853, og døde i Frankrike 29. juli i 1890 i en alder av 37 år. Som relativt ung jobbet han som omreisende kommisjonær for en kunsthandel i Paris, og det var da han først fattet interesse for å male egne bilder. Men det var først i 1880 han bestemte seg for å gå all in og male på heltid.

Han flyttet til Paris i 1886 og traff kunstneren Paul Gauguin, som van Gogh var en stor beundrer av. Han traff også flere av de store impresjonistene i miljøet han vanket i sammen med Gauguin. 

I 1888 flytter Vincent van Gogh til Arles sør i Frankrike, og det var her han virkelig utviklet seg som kunstner med sine brede og markerte penselstrøk, som i ettertid speiler mye av hans personlighet.

Mentale problemer

Livet var ikke en dans på roser for Vincent van Gogh, som slet mye mentalt og levde et dramatisk liv. Noe vi blant annet vet på grunn av alle brevene han skrev til broren Theo, Gauguin, Signac og flere andre kunstnere han kjente fra tiden i Paris. Han hadde også store problemer med alkohol. Så store at han en gang skar av seg øret i et delirium, pakket det inn i et tøystykke og leverte det på et horehus. Dette skjedde det samme året han flyttet til Arles. Brevene fra van Gogh er blitt gitt ut i bokform flere ganger, og ble første gang oversatt til norsk i 2014, med tittelen Å skrive livet.

Han prøvde i mange år å få Gauguin til å flytte etter. Drømmen hans var nemlig å starte et kunstnerkollektiv med Gauguin som leder. Paul Gauguin selv var ikke så begeistret for planene som Vincent van Gogh var, men han flyttet riktignok dit noen år etter.  Det planlagte kunstnerkollektivet ble det imidlertid ikke noe av.

En forløper for den ekspresjonistiske retningen

Det er mange kunstnere som har mye å takke Vincent van Gogh for. Hans karakteristiske landskapsmalerier, hans mange portretter, inkludert drøssevis av selvportretter, de brede penselstrøkene, fargene og det svært personlige uttrykket han fikk fram i bildene sine, var på mange måter en fornyelse av europeisk malerkunst.

Men i motsetning til mange av kunstnerne fra den tiden, hadde van Gogh ingen elever. Det var først mange år etter hans død i 1890, karrieren virkelig skjøt fart. Nærmere bestemt på 1920 tallet, hvor folk fikk øynene opp for alle de fantastiske kunstverkene han etterlot seg. I jappetiden, på 1980- og 1990-tallet ble flere verk av van Gogh solgt for astronomiske summer. Du må grave dypt i lommeboka for å skaffe deg et maleri av Vincent van Gogh fortsatt, og mye tyder på at det ikke blir noe billigere med årene. Kanskje må du vinne i lotto eller prøve lykken hos et nettcasino først?

Mange av hans arbeider er i dag å finne i Van Gogh Museum i Amsterdam, et museum som er viet arbeidene til Vincent van Gogh og Paul Gauguin, samt flere av deres samtidige kunstnere. Samlingen i Van Gogh-museet i Nederland regnes for å være den mest omfattende samlingen av van Gogh bilder i verden.

I Nasjonalmuseet i Oslo finner du også et bilde av van Gogh, et selvportrett fra 1889. I mange år hersket det tvil om dette bildet var ekte vare eller en forfalskning, men eksperter har nå endelig slått fast at selvportrettet ble malt av Vincent van Gogh selv året før han døde. 

Munch ble inspirert av van Gogh

Vår egen Edvard Munch, som ble født 10 år etter van Gogh, var en stor beundrer av hans verker, og lot seg inspirere av kunstneren han riktignok aldri møtte. I ettertid har både Munchmuseet i Oslo og Van Gogh-museet i Amsterdam holdt flere utstillinger hvor de viser verker av begge disse store kunstnerne.