Utstyr til maling – vedlikehold

rengjøre malerkost

Det koster å male, spesielt om du maler ofte og grundig, men med korrekt oppbevaring og vedlikehold er det mulig å spare en slant. Noen ganger kan det være nødvendig med finansiering, og da kan du enkelt sjekke eksempelvis tjenestetorget finans, for å se hvilke muligheter du har. Ta godt vare på malersakene så kan utstyret vare i mange år.

Det er ikke så mye som skal til. Hvis du følger rutinene hver gang, vil du spare penger siden du ikke behøver å kjøpe nytt utstyr hver gang du maler, og ikke minst vil miljøet nyte godt av en mindre belastning, da maleutstyr ofte inneholder kjemikalier og plast, som de fleste vet har en negativ innvirkning på klima og miljø.

Koster, ruller og pensler

Koster og ruller kan du faktisk fryse ned (visste du sikkert ikke). Klem ut malingen og legg koster, ruller og pensler i en plastikkpose. Deretter kan du legge utstyret i fryseren til neste gang du skal bruke det. 

Hvis du bare skal oppbevare i kort tid (som natten over) kan du legge pensler osv. i en plastikkpose og hoppe over fryseren, fordi dette vil være tilstrekkelig om det dreier seg om noen få dager.

Etter bruk kan du vaske utstyret grundig og la det tørke før du eventuelt legger de i plastikk eller alufolie, for å oppbevare best mulig.

Klær til maling

Fremgangsmåte er ulik om det er vannbasert maling eller oljebasert maling. Vannbasert maling er klart den enkleste typen, fordi her holder det gjner bare med varm vann elller såpevann. I noen tilfeller må du il med alkohol, men da er det fordi det har gått ens tund og malingen har fått lov til å tørke.

Oljebasert maling kan det bli verre med, spesielt om det har gått en stund og malingen har stivnet helt. Terpentin eller White sprit hjelper som oftest. Du vil ofte kunne lese på malingsboksen hvordan du eventuelt fjerner malingen å¨best mulig måte.

Hvis det er maling tøy du bruker desidert til dette kan det være lurt å rengjøre før du bruker igjen. Stivnet maling kan gjøre klærne ubehagelige å ha på og ødelegge for mobiliteten.

Tenk miljø

Tenk miljø. Mange maler produkter inneholder kjemikalier, olje og mye annet, som kan være skadelig for miljøet. Prøv så langt det lar seg gjøre å skjerme naturen for skyllevann og ren maling, terpentin eller annet. Hvis du skal kaste utstyr eller klær, er det egne stasjoner dedikert til dette på gjenbruksstasjonen.

God oppbevaring av utstyr vil ikke bare gjøre det varer lengre, men også at selve malingsstrøkene ser bedre ut og har en bedre finish. Malingsspann kan du dekke med aluminiumsfolie, noe som også gjelder pensler, koster og ruller.

Når du kjøper maling kan du se etter miljømerket, som er en merkeordning for malingsprodukter. Da er du så og si garantert produktene har en minst mulig påvirkning på miljøet. Les grundig på instruksjonene, fordi her står det god informasjon om det aktuelle produktet.

Hvordan rense malerkoster