Det har de siste årene vært mye snakk om kryptovaluta og ikke minst Bitcoin. For mange er det kanskje vanskelig å forstå hvorfor dette emnet er så omtalt og hvordan det egentlig fungerer. Hvordan har det seg at en annen type valuta enn den vi kjenner til kan være verdt penger?
I denne artikkelen skal vi hjelpe deg litt på veien og håpet er at du forstår litt mer om Bitcoin og kryptovaluta generelt etter du er ferdig. Kryptovaluta kan være vanskelig og forstå, men vi har forsøkt å gjøre det så enkelt som mulig, slik at alle skal kunne forstå det.
Teknologien bak kryptovaluta
Først og fremst så ligger nok litt av spenningen rundt Bitcoins og blockchain teknologi, vi kommer tilbake til hva blockchain er, fordi vi virkelig ikke aner hvem som har laget det. I 2008 ga Satoshi Nakamoto ut en artikkel om en teknologi spesifikt skapt for Bitcoins, nemlig blockchain. I dag er det fremdeles ingen som vet hvem denne Nakamoto er og det er stor sannsynlighet for at navnet kun er et pseudonym. Dersom du ønsker å lære mer om Bitcoin, kryptovaluta og investering med kryptovaluta enn det som er skrevet i denne artikkelen, kan du lese mer hos aksjeskole.com.
Men, la oss snakke om hvordan denne blockchain teknologien fungerer, så det hele kanskje blir litt klarere. Se for deg at du kjøper noe og så legger du en kvittering i en boks av glass før du låser den. Denne boksen legger du i et rom der alle vennene dine kan se det og hvem som helst kan gå inn å se på boksen din, men ingen kan åpne den eller flytte på den. Neste gang du kjøper noe så havner den kvitteringen i en ny boks som ligger oppå den andre.
Litt sånn funker blockchain teknologien også. Det er nemlig flere blokker som forsegler informasjon slik at det er så og si umulig å for eksempel tukle med regnskapet eller forfalske avtaler. Neste gang du lager en avtale så scanner teknologien avtalen din og når den er ferdig så samles den i samme blokk som den gamle. Det er på en måte en offentlig loggbok for alle transaksjoner og avtaler som gjøres med Bitcoins.
Hvorfor har den digitale valutaen blitt så populær?
Denne blockchain teknologien har blitt svært populær og den brukes nå innenfor flere områder enn bare kryptovaluta. En annen grunn til at Bitcoins eller kryptovaluta generelt er blitt så populært er at du kan bruke den digitale valutaen anonymt. I stedet for at transaksjoner havner i din personlige nettbank, med navnet ditt på, så havner det heller i denne store offentlige loggboken. På den måten kan transaksjoner gjøres på sensitive avtaler eller folk som ønsker å forbli anonyme ved for eksempel auksjoner, kan da betale med Bitcoin.
Bitcoins har altså ingen bank som styrer hvor mye en Bitcoin er verdt og de er dermed heller ingen bank som stabiliserer kursen. Nettopp derfor er det så mye svingninger på kryptovaluta markedet. Denne digitale valutaen styres ikke av inflasjon eller staten og det er dermed mange som finner stor interesse i denne formen for valuta. Selv om det er vanskelig å sammenligne kryptovaluta med valutaen du kjenner til, har det forhåpentligvis blitt litt lettere å forstå konseptet bak det og hvorfor det er blitt et så omtalt tema.