Hvordan farger brukes til å lage atmosfære

farger og atmosfære

Farger er et velkjent verktøy til å være stemningsbærer og lage den atmosfæren du vil gi uttrykk for. Dette ser vi spesielt mellom husets fire vegger, hvor soverommet ofte får en mørkere nyanse, for å gjøre det lettere å sove. Vi ser det i oppholdsrom hvor det brukes lyser farger til å gjøre rommet større. Farger kan også brukes til å reflektere lys slik vi ønsker og er i det hele tatt en viktig del av innredningen i et hjem.

Men, det er ikke bare i hjemmet farger er viktig til å gjengi og skape følelser. Fra tiden morgen har kontraster og farger vært viktig til dette formålet, noe som følger oss inn i den moderne og digitale tidsalder.

I dag kan du ofte se hvor gjennomtenkt fargevalg er. Selv om det er delte forskningsresultater på området, er det mye som tyder på at farger vil påvirke valgene du tar.

Farger skaper identitet

Farger er viktig når du vil lage en identitet. Dette kan være på individuelt nivå, men er også relevant (og mer iøynefallende) når vi snakker om bedriftsidentitet. Det er ikke uten grunn Rema1000 bruker blå som dominerende farge, eller at Kiwi bruker grønn som gjennomgående farge i sin branding. Dette handler om gjenkjennelighet, men også om at dette er primære farger vi assosierer med positivitet.

Men hva farger betyr er også kulturelt betinget. I noen kulturer kan fargen rød være synonymt med fare og dermed være negativt ladet, mens i andre er dette en farge som har sterk assosiasjon med lykke og glede.

Farger skaper atmosfære

Et godt eksempel på hvordan farger påvirker oss er når vi farer rundt på internett. Ofte vil du eksempelvis se at kjøpeknappen i en nettbutikk er grønn. Det er fordi grønn er noe vi forbinder med trygt og sikkert. I tidligere nevnte online casino, eller andre former for underholdning (streaming for eksempel), vil vi ofte se at fargene er designet til å skape atmosfære – noe som også er viktig for at vi trives på den aktuelle nettsiden.

En god kombinasjon av farger vil gi en positiv opplevelse for den besøkende på nettsiden, noe som vil være viktig for brukeren, men også for den forretningen som er tilknyttet nettsiden.

Markedsføring med farger

I markedsføring snakkes det veldig ofte om psykologien bak farger. Og vi har delvis berørt noe av denne vitenskapen i denne artikkelen, men det dette er bare toppen av isfjellet. Noen markedsførere sverger til farger, sammen med budskapet, for å få resultater, men det er delte meninger. Noen forskere mener farger ikke har noe som helst å si.

Når du skal velge farger

Enten du skal male huset eller lage en nettside, er det viktig å ha fargevalget i mente. Sett deg inn i hva farger kommuniserer og hvordan dette eventuelt påvirker valgene vi tar, for å få best flyt. Dette er en vitenskap du ikke kan få nok av.