Farger og deres symbolisme

farger symbolikk

Farger har naturligvis en stor symbolisme. Fra tidenes morgen har vi visst at enkeltfarger har enkelte assosiasjoner knyttet til seg. Kulturer har i årtusener gitt farger deres egen betydning. I moderne tid har også flere farger byttet assosiasjon og fått nye symbolismer grunnet populærkultur.

Disse fargene gir oss også assosiasjoner til spill i moderne tid. Bare ta fargen grønn for eksempel, som minner de fleste av oss på kongen av hjernetrim i spillet Poker. Noen tenker selvfølgelig på spill som fotball og golf også, mens andre kanskje tenker på helt andre idretter.

Noen farger minner oss om ting som har skjedd i vårt liv også. Kanskje rødfargen minner deg om Egon Olsens koffert han alltid skulle få fatt i? Eller hva med gulfargen som minner mange om spillet «gul bil!»? Flere har nok spilt dette spillet på biltur, der du skal hyle ut om du ser en gul bil.

I denne artikkelen ser vi på farger og deres symbolisme.

fargerikt

Rødt er for energi, lidenskap og fare

Rødt er forbundet med varmen av energi, lidenskap og kjærlighet. Vi «ser rødt» når vi er sinte, og det er også fargen på blod, makt og fare, noe som gjør det til en kraftig farge i merkevarebygging. Tenk på den røde fargen på en brannbil eller «stopp»-skiltet i trafikken.

Rød sies også å stimulere appetitten, og det er derfor det er populært i hurtigmatkjeder – mest kjent i McDonald’s, som kombinerer rødt med en annen hovedfarge, gul. Rødt er dessuten kjent for å være en fin farge på visning av boliger, da den symboliserer kjærlighet og tiltrekning.

Orange er for kreativitet, ungdommelighet og entusiasme

Som en sekundær farge kombinerer oransje varmen i rødt med lekenheten og gleden ved gult. Den tiltrekker seg oppmerksomhet uten å være så vågal som rød, og brukes til advarselsskilt som trafikkjegler og klær med høy synlighet.

Det er en energisk farge som kan tenke på helse og vitalitet, gitt den åpenbare koblingen til appelsiner og vitamin C. Det er også en ungdommelig farge, som gir et element av liv og moro.

Gult er for lykke, håp og spontanitet

Gul er fargen på solen, smilefjes og solsikker. Det er en glad, ungdommelig farge, full av håp og positivitet. Det er en annen farge som fanger oppmerksomheten din, og av den grunn kan den også brukes til å betegne forsiktighet, som rødt og oransje.

De gylne buene til McDonald’s (vel, de er virkelig gule) er et globalt anerkjent symbol som kan sees langt unna og umiddelbart blir assosiert med hurtigmat.

Grønt er for naturen, vekst og harmoni – men også rikdom og stabilitet

Grønt er universelt forbundet med naturen, knyttet som det er til gress, planter og trær. Det representerer også vekst og fornyelse, som er fargen på vår og gjenfødelse.

En annen assosiasjon er «å få grønt lys» til å gå videre, noe som gir det en tilknytning til handling. I USA er grønt (og spesielt mørkegrønt) også forbundet med penger, og representerer dermed velstand og stabilitet.

Blått er for ro, tillit og intelligens

Blå er en rolig og beroligende farge som representerer intelligens og ansvar. Blått er kult og avslappende. Lyse babyblå er fredelig, mens mørkeblå kan betegne dybde og kraft.

Det er den mest populære fargen i verden, både når det gjelder personlige preferanser (for begge kjønn) og bruk i forretningslogoer. Det er fargen for pålitelige bedriftsinstitusjoner, ofte i kombinasjon med en moden grå.

Lilla er for luksus, mystikk og spiritualitet

Lilla er en interessant farge. Den er både varm og kul og kombinerer lidenskapen og energien til rødt med roen og stillheten i blått. På grunn av sin tilknytning til kongelige, er lilla iboende prestisjefylt og luksuriøst.

Lilla fargestoff var historisk dyrt, noe som betydde at bare velstående herskere hadde råd til det. De herskende klassene og konger og dronninger i gamle dager ville ha lilla. Dronning Elizabeth I forbød til og med noen utenfor kongefamilien å bruke den.

fargestein

Farger byr på en episk reise

Det er en episk reise gjennom farger og følelser. I tillegg til fargene vi har gått gjennom, finnes det selvfølgelig mange andre du kan bruke.

Selvfølgelig er det ikke en eksakt vitenskap. Folk kan ha personlige preferanser som overstyrer alle dypere biologiske tendenser, kulturer varierer i tolkningene sine, og det kan være andre ting du også vil ta hensyn til.

Nå som du kjenner reglene, kan du leke med dem og se hva som fungerer for deg. Bryt dem også, dersom du føler deg som en rebell. Bare sørg for at du gjør det med vilje og ikke velger sprø fargekombinasjoner, uten å tenke på hvilken effekt de kan ha.