Hvor ofte bør du male huset?

male huset og velge maling ole beis

Selv om malingen ikke flasser eller viser tegn på slitasje, er det viktig å male husets ytterflater i riktig intervaller. Hvor ofte det er nødvendig å ta et nytt strøk, vil være avhengig av hvilken type maling du bruker, og som regel vil dette være oljemaling eller dekkbeis, men er helt avhengig av hvilke egenskaper du er ute etter. Du kan også få malingen til å vare lengre ved å vaske minst en gang i året, og hvor i landet du bor har mye å si for hvilken maling du bør benytte og hvor ofte du må male.

I siste ende er det også en vurdering å ta, om du skal male selv eller benytte deg av profesjonell hjelp.  Bor du eksempelvis i hovedstaden, er det kanskje like greit å få tak i et malerfirma i Oslo, eller du kan gjøre jobben selv. Velger du sistnevnte alternativ, er det lurt å ta en snakk med selger der du kjøper maling, for å vite hvilken type maling eller beis, som vil passe optimalt for din bolig og situasjon.

Maling eller beis?

Den viktigste forskjellen mellom maling eller beis, er viskositeten og formålet. Dekkbeis eksempelvis er tynnere enn maling og brukes til å få frem strukturen i treet dekkbeisen dekker (ja, nå ser du hvor navnet kommer fra), og vil bli tydeligere jo flere strøk du legger på.

Dekkbeis inneholder også olje og flere andre kjemikalier, som dreper sopp og pigmenter som motvirker påvirkning av solstråler. I tillegg trenger dypt inn i treet, noe som gjør at dekkbeisen varer lenger.

Det kan også bemerkes,  at det er flere typer beis, som tjærebeis og dekkbeis. Beis kan brukes som grunning og egner seg godt til værutsatte flater,  fordi den sprekker ikke opp som maling vil gjøre. På den andre siden krever beis hyppigere intervaller mellom nye strøk, og 5-8 år er det mest vanlige tallet.

Maling dekker overflaten og er førstevalg om du har glatte flater. Maling vil vare lengre enn beis – 10-20 år avhengig av malingstype, produsent osv. og tar bedre vare på treet, om den får være intakt. Det som er problematisk med maling er når den begynner å sprekke opp, fordi da vil fukt trenge inn i treet, og dette kan igjen lede til sopp og råteskader.

Maling gir deg flere fargevalg, er værbestandig og er tykkere i konsistensen. Du kan få maling basert på olje eller akryl, og kan godt brukes i kombinasjon med beis (se sjekkliste i bunnen av artikkelen).

Vedlikehold kan få malingen til å vare

Det beste virkemiddelet mot vær og vind, er å vaske huset en eller to ganger i året. Ved å vaske grundig kan du fjerne sopp, skitt og annet som har samlet seg opp gjennom året. Du kan bruke vann selvfølgelig, men også produkter egnet til formålet, noe kan hjelpe til med å få fjernet alt av smuss samtidig som kjemikalier ligger igjen til å motvirke fremvekst av sopp og/eller alger.

Det finnes også maling som “renser seg selv”. Denne typen maling lager en hinne, som gjør det vanskelig for sopp å feste seg til husveggen, noe som kan være til stor hjelp ved større boliger. Du kan med fordel følge med en gang i blant for å se behovet for å vaske uansett hvilken type maling eller beis du bruker, og vask eller etter behov enn å være pedantisk på området.

Til sist en sjekkliste vi fant på byggern.no:

  • Beis kun på beis
  • Dekkbeis kun på beis og dekkbeis
  • Maling på beis, dekkbeis og maling
  • Tjære kun på tjære
  • Linolje kun på linolje
  • Oljemaling på akrylmaling
  • Akrylmaling på oljemaling
En video om å klargjøre for maling
Vasking og skraping av husvegg