Akvarell maling – en rask introduksjon

Akvarellmaling forklart

Akvarell er en type teknikk som bruker vannoppløselig maling. Dette er en teknikk mange nybegynnere går i gang med, men det er ikke dermed sagt det er enkelt. Til og med kunstnere med mye erfaring kan oppleve akvarell som en utfordring, men desto større grunn til å begynne med akvarell. Når du først behersker det grunnleggende, er dette en form for malerkunst, som er gøy å holde på med. Fargene lever når du maler og det er nettopp derfor du kan bruke akvarell til å lage mye dybde med enkle farger og kontraster. Her kan du lese om ulike teknikker innenfor akvarell, for å ha de grunnleggende prinsipper i orden.

Våt akvarellmaling

Det er et par grunnleggende måter å male med akvarell på, som er helt ulikt eksempelvis oljemaling, hvor det er en helt annen fremgangsmåte. En av disse er «våt» teknikk. Dette er en teknikk som ofte benyttes til å male landskaper, himmelen, eller myke motiver, fordi effekten gir en illusjon av at objektene, eller fokuset, flyter i motivet. Helt enkelt forklart, er det bare våt maling som påføres en våt overflate.

Landskapsmaling

Våt maling på tørr overflate

Dette er en teknikk som lar deg male mer presist og definerte objekter. Med et tørt underlag kan du lage illustrasjoner, og den våte malingen legger seg mye raskere i det tørre underlaget. Helt enkelt kan prøve å bruke minst mulig maling for mer definerte strøk. Skal du male med akvarell på tørt underlag, kan det være du blir overrasket over hvordan fargene legger seg, fordi når papiret (eller hva du bruker) er helt tørt, vil malingen typisk «synke» inn i hverandre – som nevnt, krever litt trening.

Ombre

Oppbygning av farger er en viktig del av akvarellmaling. Ved å legge til en og en farge vil du, at det ferdige resultatet vil få en annerledes karakter. Når du har finpusset denne teknikken er det optimale resultatet, at fargene flyter inn i hverandre, noe om lager en «usynlig» overgang. Denne teknikken kalles for «Ombre». Du kan også male med flere farger og bruke samme prinsipp.

Her kan du se teknikken Ombre

Til sist kan vi nevne akrylmaling. Akrylmaling er også en vannbasert type maling, men er ikke akvarell i den forstand. Men, du kan bruke samme teknikker til å male med akryl, som ved akvarell. Det kan vi fortelle om en annen gang.