Vi får kanskje aldri vite hva Da Vinci tenkte da han malte Mona Lisa, men det vi vet noe om er maleteknikken han brukte. Leonardo Da Vinci malte på mange ulike overflater, noen ganger brukte han gips som underlag, andre ganger stein, rett og slett. Vi må huske på at han levde i en annen tid, og den dag i dag kan vi undre oss over hvordan han klarte å lage slike mesterverk, som vi husker flere hundre år senere.
Vi vet også hva Da Vinci selv skrev i sine notatbøker: «Skygger og lys bør blandes uten linjer eller grenser, som røyk i luft.»
Teknikken – som en mester gjør det
Malingen (oljemaling) han brukte til å male med var laget av ham selv, eller hans medhjelpere, noe som var vanlig på tiden han levde. Men det som er helt spesielt er stilen. Først lagde han et lag av maling i grå eller brun, og deretter la han på lag etter lag av gjennomsiktig glasur – og brukte et veldig begrenset antall fargetoner i prosessen. Noe av grunningen viser seg gjennom lagene, som stille og rolig er med på¨å å skape form og uttrykk. Ved å bruke glasur, får du også en helt annen dybde, enn du kan oppnå ved «vanlig» blanding av farger på paletten. Faktisk, vil denne teknikken reflektere lys på en måte, som gjør det ser ut som om lyset kommer fra objektet selv.
Farger, fargetoner og kontraster
Da Vinci malte med dempede farger, og da spesielt brune, grønne og blå farger innenfor med snevre nyanser. Du vil ikke se noen sterke kontraster i maleriene hans. La oss ta Mona Lisa, som et eksempel, fordi her ser du at «hun» hverken har røde lepper eller blåe farger i øynene.
Leonardo Da Vinci var en ekspert innenfor teknikken «chiaroscuro», som er et italiensk begrep, og betyr «lyst/mørkt». Denne teknikken benytter seg av lyse kontraster og skygger, til å modellere selve objektet. På denne måten får du en tre-dimensjonal effekt, som, lager en illusjon av dybde. Dette gjorde han simpelthen ved å nøysomt legge til svarte pigmenter i malingen, etter hvert som han malte. I tillegg brukte han en teknikk som kalles for «Sfumato», eller maling i skygger av mangel på et bedre uttrykk, som er en signaturteknikk han brukte for å ta fokus vekk fra objektet og heller skape konturer.
Vil du male som Da Vinci? Velg et lite utvalg av jordfarger, som ligner i midttone, og legg til sort og hvit. Og ikke minst naturlig grå som grunnfarge. Her kan du nesten slavisk følge mesteren selv. Blå, grønn og brun.